Mäklare i Sverige

Jag tror ingen undgått den fantastiska tv-serien Mäklarna som gick på SVT för något år sedan. För de som gjort det utspelar sig handlingen i korta sammandrag i Stockholm där två förvirrade fastighetsmäklare gör sitt yttersta för att få firman i rullning. Även då det gav en väldigt humoristisk och mörk bild av livet som fastighetsmäklare så var det något i yrket som ändå tilltalade mig. Jag vet inte om andra, så som jag själv, fick idéer om att göra ett karriärbyte i och med serien, men jag blev väldigt inspirerad av att göra något helt annat än det jag gör idag. Att arbeta som fastighetsmäklare är dock ingen dans på rosor. Det är en hård konkurrens och även då vissa fastighetsmäklare kan tjäna gott om pengar så finns det många som har det tufft.

Eftersom att lönen för fastighetsmäklare är kopplad till procent på försäljningen man gör betyder det att man vill få de större uppdragen som ger bra med pengar eller många mindre försäljningar för att få upp sin lön. Jag tror att jag skulle klara mig rätt bra som fastighetsmäklare om jag fick jobb på en fastighetsbyrå, men som egenföretagare skulle det bli svårt eftersom att det krävs gott rykte och lång erfarenhet för att få in bra uppdrag. Om jag skulle slå mig in i den branschen så skulle målet givetvis vara att starta upp en egen byrå i framtiden. Men till en början så skulle jag vilja jobba som fastighetsmäklare på en redan renommerad byrå.