Landskapsarkitektur – utforma utemiljön

Landskapsarkitektur är i grunden utformningen av strukturer och utomhus för att uppnå antingen estetiska social-beteendemässiga, eller miljöeffekter. Landskapsplanering är en konstform och processen för design och byggnad är känd som arkitektur. Eftersom arkitektur, eller landskapsarkitektur, innebär användning av rymden, har den två huvudtyper.

Arkitektonisk landskapsarkitektur är processen att utforma, bygga och underhålla utomhusutrymmen. Landskapsarkitektur innebär planering av naturliga miljöer som används av människor för fritids-, rekreations-, utbildning, hälso- och sjukvård och företag. Det arkitektoniska landskapet består däremot av alla de strukturer som används som en del av design- och byggnadsprocessen. De kan omfatta broar, byggnader, växthus, parker och många andra objekt. Ett arkitektoniskt landskap har en tydlig relation med arkitekturen i ett hem, kontor, eller annan offentlig plats. Miljölandskapsdesign är en innovativ form av design, utveckling, och underhåll av utomhusutrymmen. Det innebär användning av material som är organiska, återvunna, eller miljövänliga. Det görs vanligtvis för att skapa en känsla av komfort och harmoni, eller försköna miljön för att skydda den från naturliga eller konstgjorda försämring. Denna form av landskapsarkitektur innebär också användning av växter som kan öka den visuella överklagande av utomhusutrymmen.

Både arkitektoniska och ekologiska landskapsarkitektur kräver en förståelse för de principer som styr naturen. Det kräver studier av de olika formerna av arkitektur, dess funktioner, material som används, och dess designelement. Det omfattar också studier av ekologin och miljön. Ett väldesignat landskap som innehåller naturliga och konstgjorda element skapar en lugnande, lugn miljö som uppmuntrar till en känslomässig anknytning till omgivningen. En miljölandskapsdesign byggs vanligen på grundval av olika principer.

Skapa ett uterum i trädgården

Användningen av naturligt ljus är en mycket viktig faktor i ett arkitektoniskt landskap. Naturlig belysning är viktigt för att göra en anlagd utrymme mer användbar, bekväm och estetiskt tilltalande. Utomhusrum som är dåligt upplysta gör det svårt för människor att sova på natten. För att på bästa sätt utnyttja naturligt ljus, bör rummet placeras i en vinkel för att rikta solstrålar till väggar och takfönster. Artificiella ljus bör placeras nära rummen för att ge mjuk belysning och minimera skuggor. Användningen av tillräcklig belysning är nödvändig för att skapa en atmosfär av komfort och säkerhet. En trädgård eller uteplats kan bara vara attraktiv om rätt sorts belysning används. Lågnivå belysning bör finnas så att olika delar av rummet belyses på natten. Artificiella ljus bör inte placeras direkt på väggarna eftersom de inte kan reflektera naturligt ljus.

I landskapsarkitektur är det väsentligt att skapa en balans mellan människor och natur, vilket gör det möjligt för människor att slappna av samtidigt som de ger estetiska effekter och en tilltalande effekt. När man utformar ett landskap måste vissa områden utformas för aktiviteter som främjar fred och lugn och skönhet. Det bör finnas någon form av avskildhet så att människor kan njuta av utomhus utan att störas av utomstående besökare. En enkel promenad i trädgården eller runt en park kan hjälpa till att de-stress. Det finns dock tillfällen då människor vill sitta på sin fritid i trädgården eller på en park medan andra aktiviteter sker runt omkring dem. Användningen av grindar och staket är ett effektivt sätt att upprätthålla den personliga integriteten. Ett landskap med en badtunna kan också vara användbart för att njuta av solen. Avkoppling och lugn är stora fördelar som människor kan njuta av när området är utformat noggrant.

Landskapsarkitektur har en hel del praktiska användningsområden och kan vara mycket vacker. En person kan använda den som ett verktyg för att försköna området och göra en livsmiljö vackrare och tilltalande.